Mezőkovácsházi Vízmű Kft.

Switch to desktop Register Login

Vízóra ellenőrzése

Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy célszerű rendszeresen ellenőrizni a vízóra aknát! A házi ivóvízhálózat részét képező vízmérőakna tisztántartásáról és a vízmérők épségének megőrzéséről a fogyasztó köteles gondoskodni. A fagy elleni védekezés a fogyasztó felelőssége és feladata.

vizora

Az aknafedél jól záródó fémfedél legyen, mert a fából összetákolt fedelek nem védenek megfelelően a fagy ellen. Ha szükséges, akkor le kell takarni. Az aknában más tárgyak tárolása tilos! Ha a vízmérő, illetve a csövek a talajszinttől egy méternél kisebb távolságra vannak, akkor ajánlatos külön hőszigetelésről gondoskodni.

Háztartási textíliával fedje be vízmérő óráját úgy, hogy az könnyedén eltávolítható legyen vízóra leolvasáskor. 

A vízmérő aknát célszerű havonta ellenőrizni.

A vízmérő óra leolvasása érdekében a vízóra akna tetejét célszerű a hótól megszabadítani.

A lakatlan ingatlanoknál a vízóra és a fogyasztói vízhálózat víztelenítését el kell végezni.

A szétfagyott vízmérő cseréjének költsége a fogyasztót terheli.
A tartós fagyok elmúltával mindenképp célszerű megvizsgálni a vízmérőakna állapotát, különösen a hétvégi házakban. Jót tesz, ha alaposan kiszellőztetjük az aknát, így a mérők megóvhatók a korróziótól. A kerti csapokat csak akkor ajánlatos üzembe helyezni, amikor már nem várhatóak fagyos éjszakák, hiszen a hideg jelentősen károsíthatja a szerkezeteket.

A Vízmű szakemberei gyors és egyszerű technikát javasolnak az állapotellenőrzésre és a hálózat tesztelésére: zárjuk el gondosan valamennyi vízvételi hely kifolyószerelvényét és nézzük meg a vízmérőt. Ha a legkisebb csillagkerék mégis pörög, valahol szivárgás lehet a hálózaton, ezért érdemes szakemberrel átnézetni a rendszert. Ha a szokásosnál nagyobb fogyasztást jelez a mérő, akkor is meghibásodás lehet a hálózaton. Keressük meg a baj forrását és javíttassuk meg a hibás szerelvényt vagy vezetéket.

Köszönjük, hogy odafigyel vízmérője állapotára, hiszen a vízórák rendeltetésszerű működtetése közös érdekünk!

Mezőkovácsházi Vízmű KFT. © 2012 Minden jog fenntartva

Top Desktop version